2 Nisan'da imzalanan kararnameyle, ABD'nin 185 ülkeye yönelik karşılıklı gümrük tarifeleri getirilmişti. Bu karar, birçok ticaret ortağından ithal edilen mallara ek vergi yükü getirmiş ve küresel piyasalarda dalgalanmalara neden olmuştu. Özellikle Çin'e uygulanan tarifelerin misilleme ile %104'e çıkarılması, ticaret savaşlarının fitilini ateşlemişti.
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da düzenlenen enerji kararnameleri imza töreninde yaptığı konuşmada, uygulanan gümrük vergilerinin ülke ekonomisine günlük yaklaşık 2 milyar dolar kazandırdığını ifade etti. Trump, "Adeta para yağıyor" şeklinde konuştu.
Günlük Ortalama 200 Milyon Dolar Civarındaydı
Hazine Bakanlığı'nın bu ayın başından itibaren federal hükümetin ana hesabındaki depozito ve çekimlerle ilgili bir önceki açıklamasına göre, "Gümrük ve Bazı Özel Tüketim Vergisi" gelirleri günlük ortalama 200 milyon dolar (yaklaşık 7,6 milyar TL) civarındaydı.
Tüm verilerin işlendiği Şubat ayındaki rapora göre, gümrük vergilerinden 7,25 milyar dolar (yaklaşık 275,63 milyar TL) gelir elde edildiği belirtildi. Mart ayı raporunun da perşembe günü yayınlanması bekleniyor.
ABD'liler Üzerinde de Mali Yük Oluşturuyor
Ekonomistler, gümrük vergilerinin nihai olarak Amerikan ithalatçıları ve tüketicileri üzerinde mali yük oluşturduğunu belirtiyor. Bu vergiler, ithal ürünlerin maliyetini artırarak fiyatların yükselmesine ve tüketicilerin daha yüksek bedeller ödemesine neden oluyor.
Trump yönetiminin gümrük vergisi politikaları, küresel piyasalarda büyük dalgalanmalara yol açtı. Özellikle ABD borsalarında, bu politikaların etkisiyle önemli değer kayıpları yaşandı.