Nobel ödüllü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu'na göre, DeepSeek'in başarısının ardında yatan temel neden, diğer yapay zeka modellerine kıyasla daha farklı bir yaklaşım izlemesi. ABD'li şirketler genellikle devasa veri kaynaklarını kullanarak eğitilmiş, bir sonraki kelimeyi tahmin etmeye dayanan sohbet robotları üzerinde yoğunlaşırken, DeepSeek takviyeli öğrenme ve uzmanların karışımı yöntemleriyle düşünce zinciri yönlendirmesini daha fazla ön plana çıkarıyor. Bu sayede, DeepSeek daha düşük maliyetle (yaklaşık 5,5 milyon dolar) daha etkili sonuçlar elde edebiliyor.
Acemoğlu, DeepSeek'in başarısının, Çin'in yapay zeka alanındaki potansiyelini yeniden gündeme getirdiğini vurguladı. Daha önceki çalışmalarında, Çin'deki sömürücü kurumların inovasyonu geciktireceğini öne süren Acemoğlu, "Ancak itiraf etmem gerekirse bu artık bir olasılık. Bekleyip göreceğiz" diyerek, Çin modelinin başarısının kendisini şaşırttığını ifade etti.
Acemoğlu, DeepSeek'in yıllardır geliştirilen ABD ve Avrupa teknolojilerinden faydalandığına dikkat çekerek, yaşananların Çin modelinin daha açık toplumları aşabileceğini gösteren kesin bir kanıt olmadığını belirtti. Ancak, yine de bu durumun ABD'li teknoloji şirketlerinin yapay zeka stratejilerini gözden geçirmesi gerektiği anlamına geldiğini vurguladı.