Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Habertürk yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yılmaz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasıyla başlayan süreçte Merkez Bankası'nın döviz rezevlerinde azalma olduğunu doğruladı.
İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından yaşanan gelişmelere değinen Yılmaz, "Son dönemlerde kaos görüntüsü oluşturma, bir istikrarsızlık havası oluşturma gayretleri gördük. Çok şükür burada bir durulma nispi olarak sözkonusu ama, oluşturulan kargaşa ve güvenlik problemi ekonomiyi de maalesef belli oranda etkiledi" dedi.
Türkiye'de huzur ve istikrar olduğunu belirten Yılmaz, "Bu ülkenin istikrarı ve ekonomisiyle ilgili iktidarı ve muhalefetiyle sorumluluk hissetmesi gerekiyor. Bu ülkenin ekonomisini herkesin düşünmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Ekonominin temellerinin sağlam olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
"Bütçeye, cari dengesine, enflasyondaki gidişata, istihdama, büyümeye bakarsınız. Bankacılık sistemine, rezervlere bakarsınız. Bütün bu göstergelere baktığımızda hepsinde bir iyileşme var. Cari açığımız tarihi düşük seviyelerde. Bütçe açığı depreme rağmen yüzde 5'ler civarında, kontrol altında.
Rezervlerimiz oldukça yeterli seviyelerde. Ciddi anlamda rezerv birikimi sağladı Merkez Bankası. Yüzde 3,2 büyüme kaydettik. İşsizliğimiz tek haneli rakamlarda. Enflasyon oranımız da yüzde 39'lara kadar düşüş eğilimi var. Bankacılık sistemimiz sağlam, sermaye yeterlilik oranları sağlam Konjonktürel etkiler olumlu ya da olumsuz her zaman olabilir."
İmamoğlu'nun gözaltına alınmasınınn ardından döviz kuru hızla yükselerek rekor kırmıştı. Bu gelişme sonrası Merkez Bankası'nın müdahale ettiğini ve bankanın rezervlerinde azalma olduğunu doğrulayan Yılmaz, "Rezervlerde belli kayıp olduğu ortada. Gerekli bazı proaktif aksiyonlar aldı Merkez Bankamız ve SPK. Çok da doğru yaptılar. Piyasadaki geçici dalgalanmaya dönük, istikrarı korumaya dönük kurumlarımız belli adımlar attı. Bunlar geçici, 3-5 gün diyelim. Sıcak hadisenin etkilerinin kontrol altına almak için atılan adımlar. Bu dönemin tabii ki belli oranda etkisi olacaktır. Kurda bir miktar artış, beklentilerde geçişkenlik olabilir. 1-2 puan diyelim. Kurdaki hareketlenmenin etkileri, onu da göreceğiz. Büyük değişiklikler beklemiyorum" diye belirtti.
TL’yi desteklemek için mevduat ve fonlardaki stopaj oranının düşürüleceği yönündeki haberleri yalanlayan Yılmaz, bir taraftan kamu gelirlerini diğer yandan mali dengeleri gözettiklerini belirterek "Stopajla ilgili bir değişiklik gündemimizde yok" ifadelerini kullandı.