Borsa İstanbul (BIST) Pay Piyasası’nda bir doğal gaz firmasına ilişkin 27 Temmuz-5 Kasım 2021 tarihleri arasında spekülatif paylaşımlar ve yönlendirmelerle firmanın değerinde olağanüstü hareketliliğe neden olan bir suç örgütü hakkında dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ihbar eden olarak yer aldı.
Organize suç örgütü elebaşı Hasan Meşe ve 16 sanığın bu manipülasyonla toplam 26 milyon 331 bin 631 TL haksız kazanç elde ettiği belirlendi.
İddianameye göre, tutuklu sanık Hasan Meşe, 11 Haziran 2021’de işlem görmeye başlayan bir doğal gaz şirketinin hisseleriyle ilgili sosyal medya ve “Hayalleri olan uyumaz” adlı Telegram kanalında yanıltıcı paylaşımlar yaptı. Meşe ve diğer sanıklar (Kenan Yüksek, Mehmet Özcan, Tayfun Büyük, Oğuzhan Çakıroğlu, Hasan Bacak, Bektaş Üşümüş, Muhammed Meşe, Hümeyra Meşe, Mahmut Nevfel Elgün, Şemsettin Günaltay Erikel, İlhan Küçük, Kurtuluş Doğanay, Mehmet Ünal Çevik, Alaaddin Sevinç, Selman Çakmak, Musa Şimşek), 27 Temmuz-8 Kasım 2021 arasında Sermaye Piyasası Kanunu’na (SPK Kanunu) aykırı işlemler gerçekleştirdi. SPK, 31 Aralık 2024’te şikayette bulunarak soruşturmayı başlattı.
Sanıklar, hisse fiyatının yükseleceği vaadiyle yanlış ve yanıltıcı paylaşımlar yaparak yatırımcıları yönlendirdi. Bu hareketlilik, piyasanın genel seyrinde artış algısı yaratarak işlem hacmini artırdı. Sanıklar, 310 milyon 361 bin 55 TL hacminde 10 milyon 932 bin 414 alım ve 320 milyon 991 bin 805 TL hacminde 10 milyon 275 bin 562 satım işlemi yaptı. 1 Kasım-8 Kasım 2021 döneminde Meşe, takipçilerine satış yapmamalarını telkin etse de örgüt, nette 153 bin 837 pay satışı gerçekleştirdi. Pay fiyatı 28 Ekim 2021’e kıyasla %38,49 düşüş gösterdi.
Hasan Meşe ifadesinde, 12 yıldır pay alım-satımıyla ilgilendiğini, işlemlerini grafiklere dayandırdığını ve kimseyi yönlendirme amacı gütmediğini savundu. “Doyan kalksın” tweet’ini hisse yükseldiğinde attığını, ancak talimat veya tavsiye vermediğini iddia etti. Tutuksuz sanık Mahmut Nevfel Elgün ise Meşe’nin yönlendirmeleriyle hareket ettiğini, “özel emir ile hisse alma” işlemini Meşe’nin talimatıyla yaptığını ve pişman olduğunu belirtti.
İddianamede, Hasan Meşe için “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “SPK Kanunu’na muhalefet” suçlarından 7 yıldan 13 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası talep edildi. Diğer 15 sanık için “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak” ve “SPK Kanunu’na muhalefet” suçlarından 5’er yıldan 9’ar yıla kadar hapis ve 5 biner günden 10 biner güne kadar adli para cezası istendi. Bir sanık için ise yalnızca “SPK Kanunu’na muhalefet” suçundan 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörüldü. Yargılama, Asliye Ceza Mahkemesi’nde önümüzdeki günlerde başlayacak.