Zeynep Aktaş'ın derlediği bilgilere göre, siyasi gündem etkisiyle başlayan gerilim, borsada yabancı satışlarını tetikledi. 18-24 Mart 2025 döneminde BIST 100 Endeksi %13,91 oranında değer kaybederken, yabancıların satış yaptığı endekste ağırlığı yüksek 10 hissede bu oran ortalama %19’a ulaştı. Yabancıların payını artırdığı hisselerde ise kayıplar daha sınırlı kalarak %7,15 seviyesinde gerçekleşti.
Son bir haftada endekste ağırlığı en fazla 10 hissede yabancı payı %1,97 azalırken, bu durum kartopu etkisi yarattı. Bu hisselerdeki düşüş %7 ile %27 arasında değişti. En sert düşüş %26,67 ile Yapı Kredi’de gözlenirken, Akbank %26,35, İş Bankası ise %24,06 değer kaybetti. Yine bu süreçte BİMAS, SAHOL ve TCELL gibi dev şirketler de sert şekilde aşağı düştü.
Yabancıların paylarını artırdığı hisselerde de değer kayıpları oldu ancak bu kayıplar daha sınırlı kaldı. Enka İnşaat’ta yabancı payı %1,25 artarken, fiyatı %2,29 geriledi. Tüpraş, Koç Holding ve Ford Otosan’da da benzer bir tablo görüldü.
Şok düşüşler, stop-loss emirlerinin tetiklenmesi ve algoritmik işlemlerin devreye girmesiyle zincirleme satışlara yol açtı. Bu tür düşüşler, satış oranı düşük olsa bile yatırımcılarda psikolojik kırılmalara neden oluyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 19 Mart sabahı gözaltına alınmış ardından TL varlıklarda ciddi bir satış dalgası başlamıştı. Borsa İstanbul geçen hafta yüzde 16'dan fazla değer kaybederken bu 2008'den bu yana en yüksek haftalık geri çekilme olarak kayıtlara geçmişti. Bankacılık hisselerinde ise kayıp yüzde 26'yı geçmiş ve 2000 krizinden bu yana en yüksek haftalık kayıp olmuştu.