Balsu Gıda Halka Arz Detayları Belli Oldu! Balsu Gıda Kaç Lot Veriyor, Fiyat Ne Kadar?

Yayınlama: 09.02.2025 02:09:00 Güncelleme: 09.02.2025 12:06:57

Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan Balsu Gıda, halka arz ediliyor. Peki, Balsu Gıda halka arz ne zaman ve kaç lot verecek, fiyat ne kadar?

Balsu Gıda Halka Arz Detayları Belli Oldu! Balsu Gıda Kaç Lot Veriyor, Fiyat Ne Kadar?

Balsu Gıda, İstanbul Sanayi Odası’nın 2023 yılındaki Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde Türkiye’nin en büyük 218’inci sanayi şirketi olarak yer almıştı. 

Balsu Gıda Halka Arzın Detayları!

  • İşlem Tarihleri ve Yöntemi:
    Ziraat Yatırım ve İnfo Yatırım liderliğinde, 12, 13 ve 14 Şubat 2025 tarihlerinde “Sabit Fiyatla Talep Toplama” yöntemiyle gerçekleştirilecek.

  • Pay Başına Satış Fiyatı:
    Hisse başına satış fiyatı 17,57 TL olarak belirlendi. Halka arza, BALSU koduyla katılım sağlanabilecek.

  • Satışa Sunulacak Paylar:

  • Halka arzda 112 milyon TL nominal değerli paylar sermaye artışı, 166 milyon TL nominal değerli paylar ortak satışı yoluyla olmak suretiyle toplam 278 milyon TL nominal değerli paylar satışa sunulacak.
  • Halka arz sonrası şirketin sermayesi 1 milyar TL’den 1 milyar 112 milyon TL’ye çıkarılmış olacak.
  • Şirket paylarının, Borsa İstanbul (BİST) Yıldız Pazar’da işlem görmesi öngörülüyor.
  • Halka Açıklık Oranı ve Arz Büyüklüğü:
    Halka açıklık oranının yüzde 25, halka arz büyüklüğünün ise 4 milyar 884 milyon 460 bin TL olması hedefleniyor.

  • Halka Arz Gelirlerinin Kullanım Alanları:

    • %40: Devam eden yurt içi ve yurt dışı yatırımlar ile yeni yurt içi yatırımların finansmanı,
    • %30: İşletme sermayesinin güçlendirilmesi,
    • %30: Öz sermayenin kuvvetlendirilmesi ve karlılığın artırılması.  

Balsu Gıda’nın Sahibi Kim, Kime Ait?

Şirketin tamamı (%100) Cüneyt Zapsu'ya ait olan CZ Holding’e bağlıdır.

CEO Ahmet Bilge Anbarlılar

Kurumsallaşma ve Global Pazarda Konumlanma

CEO Ahmet Bilge Anbarlılar, Balsu Gıda’nın halka arzını şirketin kurumsallaşması ve değerinin ortaya çıkarılması açısından stratejik bir adım olarak değerlendiriyor. Anbarlılar şu açıklamalarda bulundu:

“Balsu Gıda olarak üreticiden satın aldığımız kabuklu ve iç fındıkları kabuklu şekilde, doğal veya işlenmiş olarak iç ve dış pazardaki çikolata ve şekerleme başta olmak üzere gıda endüstrisine satıyoruz. Aynı zamanda çok uluslu çikolata üreticileri ve üretiminde fındık ürünlerini yarı mamul olarak kullanan gıda üreticilerine sağladığımız tedarik ile küresel ölçekte bir fındık sanayii şirketi konumundayız.”

Buna ek olarak, şirketin en büyük ihracat pazarının Batı Avrupa olduğunu ve geçen yılın ilk dokuz ayında 122,5 milyon dolarlık ihracat geliri elde ettiklerini belirtti. Anbarlılar, işlenmiş ürün satışlarına öncelik verilerek katma değerin yurt içinde tutulmasının önemine de değinerek, “Halka arzdan elde edeceğimiz kaynak şirketimize değer katacak yatırım fırsatlarını hayata geçirmemize de imkan sağlayarak küresel ölçekteki konumumuzu daha da güçlendirecektir”dedi.

Yeni Yatırım Projeleri ve Aktif Karbon Üretimi

Balsu Gıda, halka arz süreciyle birlikte geleceğe dönük büyük yatırımlara imza atmayı planlıyor.  Balsu Gıda CEO’su Ahmet Bilge Anbarlılar, şirketin yatırım stratejisinde, 2027 yılına kadar yurt içi ve yurt dışında toplam 3,1 milyar TL’ye ulaşması beklenen projeler için 30 Eylül 2024 itibarıyla yaklaşık 490 milyon TL harcama gerçekleştirdiklerini ifade etti. Anbarlılar konuşmasında şu ifadeleri kullandı: 

“En önemli yatırımımız; Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması açısından stratejik öneme sahip olan aktif karbon üretimi projemiz olacak. TÜİK verilerine göre ülkemizde aktif karbon halen yüzde 99 oranında ithal ediliyor ve 2023 yılı itibarıyla ülkemizde yıllık 17 bin ton mertebesinde ithal edilen aktif karbon ürünleri, su arıtma, hava filtreleme, yiyecek ve içecek üretimi, gaz, maden, ilaç endüstrileri ve savunma sanayii gibi sektörlerde yaygın bir şekilde kullanılıyor ve önümüzdeki dönemde kullanım alanlarının artması bekleniyor. Balsu Gıda olarak biz de toplamda 22 bin metrekare alanda inşaatı devam eden fabrikamızda Haziran 2025 itibarıyla fındık kabuğundan aktif karbon üretimine başlamayı planlıyoruz. Bunun yanı sıra ürün ve depolama kapasite artırımına yönelik yatırımlarımız olacak. Yurt dışında ise Şili’de fındık kırma ve işleme tesisi kurmayı hedefliyoruz.”

Finansal Performans ve Büyüme

Anbarlılar, şirketin finansal sonuçlarına da değinerek 2024 yılını başarılı bir performansla tamamladıklarını belirtti. Şirketin 30 Eylül 2024 itibarıyla özkaynak büyüklüğünün 1 milyar 967 milyon TL’ye ulaştığını ve bu rakamın toplam kaynaklar içindeki oranının yüzde 22,1 olduğunu aktardı. Ayrıca, 2023 yılında iç fındık karşılığı 40 milyon kg satış hacmi ve 10 milyar TL’nin üzerinde satış hasılatı elde edildiklerini ifade etti. 2024’ün ilk dokuz aylık dönemine dair verileri aktardı ve şöyle devam etti: 

“2024 yılının ilk 9 aylık döneminde ise 2023 yılının aynı dönemine göre satış hacmini yüzde 64 ve net satış tutarını ise yüzde 91 oranında artırdık. Başarılı performansımız geçen yılki karlılık rakamlarımıza da yansıdı. 30 Eylül 2023 tarihinde 458 milyon TL olan brüt karımız, 30 Eylül 2024 itibarıyla yüzde 177,4 artışla 1 milyar 271 milyon TL olarak gerçekleşti. Ayrıca geçen yıl ilk 9 ayda satışlarımızı yüzde 91 artırdık.”

Etiketler :