ABD merkezli yatırım bankası Citi Research, Çinli sigorta şirketlerinin artan alımlarına ve piyasalardaki jeopolitik risklere dikkat çekerek altın için kısa vadeli tahminini yukarı yönlü güncelledi. Citi, gelecek üç ay için ons altın fiyatını 3.200 dolardan 3.500 dolara çıkardı.
Rapora göre, Çin hükümetinin 10 büyük sigorta şirketine toplam varlıklarının %1’ine kadar altın yatırımı yapma izni vermesi, yıllık yaklaşık 255 tonluk yeni bir fiziksel talep yaratabilir. Bu gelişme, halihazırda sıkı olan arz-talep dengesine ek baskı uyguluyor.
Avustralya merkezli ANZ Bank ise yayınladığı son raporda, 2025 yıl sonu altın fiyat hedefini 3.600 dolar/ons seviyesine yükseltti. Banka ayrıca 6 aylık tahminini de 3.200 dolardan 3.500 dolara revize etti.
ANZ, bu kararı verirken resesyon risklerindeki artış, enflasyonist baskılar, jeopolitik tansiyon ve faiz görünümündeki değişimlere işaret etti. Raporda, “Altın önümüzdeki dönemde de güçlü zeminini koruyacaktır” ifadelerine yer verildi.
Altın fiyatlarındaki artışı tetikleyen bir diğer gelişme ise ABD Merkez Bankası (Fed) ve Başkan Donald Trump arasındaki gerilim. Fed Başkanı Jerome Powell, yeni ticaret tarifelerinin enflasyonu artırabileceğini ve büyümeyi yavaşlatabileceğini söylerken, Trump kendisini “yavaş” ve “başarısız” olmakla suçladı.
Trump’ın, "Gidecek. Eğer istersem hemen gider," açıklamaları, yatırımcılar nezdinde Fed'in bağımsızlığına dair endişeleri artırdı. Bu durum, güvenli liman olarak görülen altına olan ilgiyi daha da körükledi.
Silver Institute’un yayınladığı rapora göre, gümüş piyasasında 2025 yılı için %21 oranında arz açığı bekleniyor. Bu, takı ve sanayi üretiminde bir miktar düşüşe rağmen, yatırım ve güneş paneli kaynaklı talebin baskın kalmasından kaynaklanıyor.
Bakır ve diğer baz metallerde ise Citi, tarife belirsizliklerinin etkisiyle bakır için 3 aylık fiyat hedefini ton başına 8.000 dolardan 8.800 dolara yükseltti.
Altın fiyatlarındaki bu artış sadece ABD merkezli politik gerilimlerle sınırlı değil. Çin başta olmak üzere birçok ülke merkez bankasının rezervlerini altınla çeşitlendirmesi, jeopolitik risklerin artması, tahvil getirilerinin baskılanması ve enflasyon beklentileri bu yükselişi tetikleyen başlıca faktörler arasında yer alıyor.