Borsa İstanbul, son iki yılda dalgalı bir seyir izlemeye devam ediyor. Sıkı para politikalarının henüz devreye girmmediği ve Türk Lirası’nın (TL) reel değer kazanmadığı 2023 yılı ile kıyaslandığında, 584 şrket hissesinden 405’i reel olarak değer kaybederek yatırımcılarını hayal kırıklığına uğrattı. Sadece 179 hisse, son iki yılda enflasyonun üzerinde performans göstererek yatırımcısının yüzünü güldürmeyi başardı.
Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, Borsa İstanbul’da son iki yılda reel kayıp yaşamayan hisse oranı yalnızca yüzde 30 seviyesinde kaldı. Şubat 2023’te borsada işlem gören 584 şirketten sadece 179’unun hisse fiyatı enflasyonun üzerinde artış kaydederken, 405 şirketin hisse fiyatı reel olarak geriledi. Nominal anlamda her 5 hisseden 1’i son iki yılı ekside kapatsa da, reel kayıplar çok daha çarpıcı bir tablo ortaya koydu. Son iki yılda nominal ve reel olarak en fazla değer kaybeden şirketler arasında Pamel Elektrik, İmaş Makine ve Hektaş başı çekerken, en çok kazandıran şirketler ise Lydia Yeşil Enerji, Ray Sigorta ve Pera Yatırım Holding oldu.
Sıkı Para Politikası ve Yabancı Yatırımcı Eksikliği Borsayı Zorluyor
Borsa İstanbul endekslerinde dalgalanmalar sürüyor. Cuma gününü sert düşüşlerle kapatan borsa, Pazartesi günü pozitif bir seyir izlese de son dönemde olumlu günler oldukça azaldı. Şubat 2023’te, sıkı para politikalarının henüz uygulanmadığı ve düşük faizle birlikte TL’nin değer kaybettiği dönemde, halka arzlara ve hisse senedi piyasalarına ilgi yoğundu. Bu dönemde artan talep, şirket hisse fiyatlarını yukarı taşırken, yeni halka arzların tavan serileri yatırımcıları cezbetti. Ancak Haziran 2023’ten itibaren devreye giren sıkı para politikası ve yükselen TL faiz oranları, borsaya olan ilgiyi sabit getirili yatırım araçlarına yöneltti. Beklenen yabancı yatırımcının piyasaya girmemesi ise likidite sorununu derinleştirirken, küresel piyasalardaki dalgalanmalar da endeksleri olumsuz etkiledi.
Her 10 Hisseden 7'si Değer Kaybetti
Son iki yılda Borsa İstanbul’da işlem gören 584 şirketten 121’i, 21 Şubat 2025 kapanış fiyatlarına göre nominal olarak Şubat 2023’teki fiyatlarının altında kaldı. Bu, her 5 hisseden 1’inin nominal değer kaybettiği anlamına geliyor.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, son iki yılda tüketici enflasyonu yüzde 134,29 arttı. Bu enflasyon oranından arındırıldığında, reel olarak kayıp yaşayan hisse sayısı 405’e yükseliyor. Yani, her 10 hisseden 7’si son iki yılda reel değer kaybı yaşadı. Sadece 179 hisse, enflasyonu aşarak reel getiri sağlamayı başardı.
En Fazla Kayıp Yaşayan 10 Şirket
584 şirket arasında en yüksek reel kayıp yaşayan ilk 10 şirketin yarısı Yıldız Pazar’da, diğer yarısı ise Ana Pazar ve Yakın İzleme Pazarı’nda yer alıyor. Özellikle 2020 sonrası halka arz edilen şirketler, bu kayıplarda öne çıkıyor:
Pamel Elektrik: Nominal %76,6, reel %90,01 kayıp
İmaş Makine: Nominal %76,13, reel %89,81 kayıp
Hektaş: Nominal %74,18, reel %88,97 kayıp
İşbir Sentetik: Nominal %66,35, reel %85,63 kayıp
İhlas Haber Ajansı: Nominal %63,1, reel %84,25 kayıp